Waarom ‘Even’ de grootste valkuil van de drukke mens is

door editor / 04 oktober 2017 / Geen reacties

Even bestaat niet.

Drie redenen waarom wij ‘Even’ zo fijn vinden en consequent in die valkuil stappen.

Even bestaat niet. En we doen dagelijks alsof dat wel het geval is. Dat is niet voor niets. Er kleeft winst aan ‘Even’. En dat is precies de reden waarom wij elke keer in die valkuil van ‘even’ stappen…

Valkuil 1 ‘Even’ impliceert dat iets klein is en er weinig tijd voor nodig om het te doen.

Dat komt mooi uit zeg, als iets maar weinig tijd nodig heeft. We hebben immers helemaal geen tijd over om extra dingen te doen die niet op ons to-do lijstje staan? Op het moment dat we tegen onszelf vertellen dat iets ‘even’ tijd kost, geven we onszelf een vrijbrief om iets te doen wat we ons in 9 van de 10 gevallen niet hadden voorgenomen. En we dus eigenlijk beter niet kunnen doen. Is het je wel eens opgevallen dat we vooral ‘Even’ denken bij dingen die we leuk vinden en een duidelijk resultaat geven, zichtbaar voor jezelf en voor anderen?

Wil je aan de slag met je werkgedrag en werkgewoonten? Dan kan dit je helpen! 

Valkuil 2  ‘Even’ dat ene doen, maakt dat je het andere niet kunt doen.

We denken ook vaak ‘even’ iets te gaan doen als we eigenlijk iets anders zouden moeten doen. Het is een vorm van uitstelgedrag. Op het moment dat we met iets aan de slag moeten waar we geen zin in hebben, is er altijd gelukkig wel iets dat ook eerst ‘even’ moet gebeuren. Je voert de druk op de ketel alleen maar op op die manier. Maar misschien heb je dat wel nodig om tot iets te komen waar je geen zin in hebt. Helpt het om het zo te doen: never change a winning team! Brengt het jezelf in de problemen, dan wordt het tijd om daar mee aan de slag te gaan. Niet al te veel aandacht besteden aan de weerstand die je voelt helpt een hoop. Je kunt er ‘boven’ gaan staan door te constateren dat je weerstand voelt en vervolgens het besluit nemen dat je toch gaat doen wat je je voorgenomen had. Dat heet persoonlijk leiderschap.

 

Valkuil 3  ‘Even’ dat andere doen gaat vaak over iets wat je leuk vindt om te doen

Mensen zijn hedonisten. We vermijden het liefst ongemak en pijn en dus ook dingen die we niet leuk vinden of nuttig. We hebben daarom ook de neiging om de dingen die we wel leuk vinden liever te willen doen. Over het algemeen. En gaan we dus op zoek naar redenen om juist die dingen te doen die we leuk vinden. Maar wat we leuk vinden om te doen, hoeft niet perse nuttig, noodzakelijk, wenselijk of dringend te zijn. Door er een label  ‘even’ (dus klein en do-able) op te plakken, kunnen we voor onszelf recht praten dat we iets gaan doen wat wellicht helemaal niet nodig is. En tsja, gezien het feit dat je je tijd maar 1 keer kunt uitgeven, is het de vraag of je  daardoor uiteindelijk niet een gevoel van tijdgebrek bezorgt.

Dus …. als je ‘Dit doe ik wel even’  denkt…

Vraag je dan of of je iets aan het uitstellen en vermijden bent, of je jezelf in de problemen brengt als je even dit en even dat gaat doen en waarom het zo nodig is om het zo te doen. Misschien heb je je bui wel niet… dat kan. Maar wellicht ligt er iets anders onder: je wil niet aan dat andere beginnen omdat het moeilijk is en groot. Of omdat het een lange adem vraagt en het resultaat niet direct zichtbaar wordt, of omdat het eigenlijk niet op jouw bordje hoort. Of omdat je het niet leuk vindt. Is allemaal prima. Maar het is wel nuttig om te weten waarom je bepaalde zaken uitstelt.

Het Betere Werken heeft een uiterst effectieve online training Timemanagement, waar uitgebreid aandacht wordt besteed aan deze valkuil.
Meer weten? Alleen deze maand tegen gereduceerd tarief!