5 principes voor een simpel leven

door webredactie / 20 juli 2017 / Geen reacties

Het leven lijkt in een razend tempo aan ons voorbij te denderen. Hoe kom je af van het gevoel dat er nog maar dertig seconden in een minuut zitten? Vertraag de tijd met vijf principes voor een simpel leven.

Ken je Fawlty Towers nog? In deze Engelse televisiecomedy had hoteleigenaar Basil Fawlty een interessant gesprek bij de hemelpoort. ‘What was that?’ vroeg hij aan de engel. Die antwoordde: ‘That was your life, mate!’ Basil: ‘That was quick! Can I get another one?’ De engel: ‘No, that was it.’

Wat kun je doen aan het idee dat de tijd vliegt? En hoe voorkom je dat je tot dezelfde conclusie komt als Basil Fawlty? Het antwoord is versimpelen. Dat betekent dat je niet altijd de eerste, beste en slimste kunt zijn. In plaats daarvan kun je uitgaan van de volgende vijf principes voor een simpel leven.

Zo leef je een simpel leven

1. Leer onderscheid maken tussen wat echt belangrijk is en wat niet: Welke prioriteiten stel ik in mijn werk en in mijn leven? Welke behoeften, waarden en doelen heb ik? Stel jezelf deze vragen om te ontdekken wat er uiteindelijk toedoet.

2. Maak betere keuzes en kies af en toe voor goed genoeg: De gemiddelde mens wil een hoge kwaliteit afleveren in zijn werk. En ja, kwaliteit is vanzelfsprekend, maar soms kan goed genoeg ook echt goed genoeg zijn. Vraag jezelf af wanneer dat het geval is.

Toe aan een digitale detox?

Worstel je met digitale stress? En een volle mailbox? Tijdens de Digitale Detox Dag gaat de bezem erdoor. Binnen één dag digitaal opgeruimd en meer rust in je hoofd!

Lees meer

3. Accepteer en laat los: Reken af met ideeën over hoe het eigenlijk zou moeten zijn. Dan hoef je geen controlefreak meer te zijn, kun je beter delegeren en heb je geen schuldgevoel meer als je niet de verantwoordelijkheid op je neemt voor het functioneren van het hele team.

4. Begrens en beperk de taken die je naar je toetrekt: Draag jij op je schouders de last van vele anderen? Het lucht flink op als je de taken die je naar je toetrekt begrenst en beperkt. Daardoor heb je meer aandacht voor de taken die je echt wilt doen en kun je ze ook goed doen.

5. Oefen aandacht en verbondenheid: Je kunt je werk op verschillende manieren uitvoeren. Met aandacht wordt bijna alles als vanzelf leuk en nuttig. Zonder aandacht gaan dingen vaak mis, waardoor je ze opnieuw moet doen. En daar wil je toch niet je kostbare tijd aan besteden?